פשיטות רגל/פירוק חברות

חדלות פירעון מתרחשת כאשר אין במשאבי החייב אפשרות להחזיר את מלוא סכום החוב אותו הוא לנושיו. הליך זה ממומש או על ידי החייב עצמו או על ידי נושיו, המבקשים לגבות את חובו.

במצבים כאלה, מערכת המשפט מתייחסת בפסיקתה לייעוד הנכסים שנותרו בידי החייב, כמו גם לגורלו של החייב עצמו, תוך שהיא מבחינה בין חייב שאינו מסוגל לשלם את חובו לבין חייב שאינו מעוניין לשלם.
דיני חדלות הפירעון מבחינים בין חייב המתחמק מתשלום חובותיו לחייב שאינו מסוגל לשלם את חובותיו, מאפשרים לו התחלה חדשה, מגנים עליו מפני הנושים והשלטונות , מסדירים את כינוס נכסיו ומחלקים אותם באופן מוסדר והגון בין הנושים לבין סדר העדיפויות שקובע החוק.

פשיטות רגל, חדלות פירעון

הליך פשיטת הרגל יוצא מתוך נקודת הנחה כי לחברה מתוקנת אין רצון לנקום בחייב, אלא שואפת לאפשר לו לשלם את חובו לנושיו. בהליך זה מתקיים אינטרס ציבורי כלכלי המאפשר לבעלי עסקים הזדמנות שנייה המעודדת פעילות עסקית במבנה הכלכלי המודרני.

עם זאת, מערכת המשפט מנסה לשמור על איזון בין זכויות הנושים לבין זכויות וחובות החייבים. ולכן, לצד ההגנה על חייב, דיני חדלות הפירעון, מתייחסים גם להגנת זכויות הנושים ומרגע כניסתו של חייב להליך חדלות פירעון מוטלות עליו סנקציות משמעותיות.

דיני חדלות הפירעון מבחינים בין חייב פרטי, עבורו ההליך המשפטי הוא הליך של פשיטת רגל, לבין חברה אשר במקרה של חדלות פירעון נכנסת למצב של פירוק.

הליכי חדלות הפירעון מתחלקים לארבעה שלבים עיקריים:

בקשת חדלות הפירעון – הבקשה מוגשת בבית המשפט המחוזי ומטרתה להוציא צו כינוס.צו כינוס – מכיל מגבלות רבות על החייב. צו זה כולל בתוכו את כל ההליכים המשפטיים התלויים ועומדים נגד החייב, לרבות הליכי הוצאה לפועל.

הכרזת פשיטת רגל – שלב זה הוא עיקר ההליך. בשלב זה נאספים נכסי החייב ומחולקים לנושים על פי סדר העדיפות שקובע החוק. בנוסף,, במידה ולא כיסה החייב את חובו, נפרס לו החוב להסדר תשלומים בו הוא יוכל לעמוד.

הפטר – סיום הליך חדלות פירעון. ההפטר ניתן לחייב רק כאשר כל מה שניתן היה לשלם לנושים שולם ו/או כי אין תועלת בהמשך ההליכים. צו זה מוחק את חובות העבר וההגבלות שהוטלו על החייב מוסרות.
במקרה של חדלות פירעון לחברה, לאחר צו הכינוס קורה אחד משני תהליכים: הבראת החברה או פירוקה.

משרדנו מתמחה בייצוג חייבים או נושים לכל אורך ההליך המשפטי אל מול בית המשפט וההוצאה לפועל הן עבור חייבים פרטיים בהליכי פשיטת רגל והן עבור חברות בהליכי פירוק או הבראה.